logotipo pajaro Serra Jordia
El blog d´un taller de pa
BLOG
BLOG
@@@@@@@@@@@@@@@
Arxivat a: ens agrada!
Serrajòrdia 27/01/2014

Per què portem les farines des del departament de Lozère a la regió de Languedoc-Roussillon?

El molí de la Colagne rep el nom del riu que fa uns quants segles va permetre moure a través de la força hidràulica les moles de pedra que havien de moldre el blat cultivat als volstants del molí i del poble de Chirac.

Per aquest molí, que consta que va ser venut pel rei de la corona d'Aragó al rei de França el 1261, hi han passat diferents sagues familiars i les seves corresponents generacions ocupant-se i mantenint viva la tradició i el saber en l'elaboració de farines de diferents menes.

Des de 1917, la família Constans perpetua aquesta tradició sumant l'experiència ancestral amb les tècniques més modernes.

El perquè comprem aquestes farines i no unes altres és sobre tot, perquè al molí de Colagne http://www.moulindecolagne.fr/index.php es mol encara amb pedres de sílex. El mecanisme funciona com antigament, dues moles en forma de circunferència molen el gra de blat pel principi d'abrasió, de fragament. Mentre una mola resta inmòbil, l'altra es mou en rotació. Ambdues moles, com que són de superfícies estriades i rugoses conserven el germe de la farina i tots els seus elements nutricionals (vitamines i minerals).

Després, per tal que el gra quedi una mica més fi, les sèmoles s'afinen amb el mètode "Söder", un procés també d'abrasió de dalt abaix i de dreta a esquerra.

Les farines moltes amb molí de pedra permeten elaborar pans més nutritius, amb un volum adequat, amb talls ben marcats, gustosos i aromàtics i amb una molla ben alveolada. A més, propicien una millor conservació, gràcies a les matèries grasses que estan contingudes en el germen.

####