logotipo pajaro Serra Jordia
El blog d´un taller de pa
BLOG
BLOG
@@@@@@@@@@@@@@@
Serrajòrdia 20/10/2014

El moniato i la castanya són dos aliments típics de la tardor rics amb potassi i hidrats de carboni complexos. Aquests últims són els que ens treuen la sensació de gana durant més estona.

Si combinem el pa, que està elaborat amb farina mòlta a la pedra, amb un tubercle i un fruit sec, aconseguim la combinació perfecte per obtenir un pa riquíssim amb hidrats de carboni complexos i fibra. Els primers són els responsables de mantenir-nos més estona saciats ja que l’absorció de glucosa es realitza de forma lenta i gradual, permetent així mantenir els nivells de sucre en sang equilibrats; i la fibra ens ajuda a prevenir l’estrenyiment.

Els nivells de grassa i proteïna en aquest producte són molt baixos, per tant el resultant del producte és un pa ric amb hidrats de carboni, fibra i potassi i pobre amb proteïnes i greixos.

La popularitat ha fet creure que les castanyes són molt calòriques ja que pertanyen al grup dels fruits secs. Cal dir, però, que és un dels fruits secs menys calòrics i amb més quantitat d’aigua, al voltant del 45%. Si ho comparem amb les nous, es pot dir que aquestes són 3 vegades més calòriques ja que només contenen un 4% d’aigua, un 60% de grassa i un contingut baix d’hidrats de carboni que no arriba ni al 14%.

Tot i això, no es vol dir que les nous siguin dolentes sinó tot el contrari, la seva riquesa amb olis vegetals poliinsaturats la converteix amb un aliment amb propietats de protecció cardiovascular.

A més a més, si afegim moniato en aquest pa estem aportant una gran quantitat de provitamina A en forma de betacarotens. Com molts sabreu, aquesta vitamina és ideal per la vista però també juga un paper important per augmentar el sistema immunitari essent així un vegetal idoni en èpoques de fred i durant els canvis d’estacions. Entre d’altres vitamines a destacar hi hauria l’àcid fòlic, tan important en la primera etapa de l’embaràs.

I una altra particularitat que té aquest tubercle és que és de molt fàcil digestió, conté antioxidants i substàncies beneficioses per les mucoses digestives.

 


CONCLUSIÓ

La proposta de pa per aquesta tardor és un pa dolç de moniato i castanya, de fàcil digestió, ric amb hidrats de carboni complexos que ens mantindran més estona saciats,  ric amb fibra, ideal per evitar el restrenyiment i ric amb potassi, mineral necessari per transformar la glucosa en glucogen, reserva d’energia. Amb aquestes indicacions podríem dir que és un pa indicat per a esportistes i nens com a pa energètic, per a dones embarassades pels seus nivells d’àcid fòlic i per a la població en general. Les persones diabètiques són les que hauran de moderar la seva ingesta.

 


Recorda que els hidrats de carboni són la nostra principal font d’energia, la nostra COMBUSTIÓ.

 

ALTRES CURIOSITATS DEL MONIATO


- Valors nutricionals

100g de MONIATO contié: 100g de CASTANYA conté:

* Calories: 100kcal

* Proteïnes: 1,2g

* Grasses: 0,3g

* Hidrats de carboni: 23g

* Fibra: 2,9g

* Calorias: 175Kcal

* Proteïnes: 3,2g

* Grasses:1,9g

* Hidrats de carboni: 36,2g

* Fibra: 6g

Valors extrets de la Guia Metabòlica de Sant Joan de Déu.


 


-  Com es diu moniato en diferents idiomes?

català: moniato, en gallec: pataca doce, en portuguès: batata doce; anglès: sweet potato; alemany: Süβkartoffel; francès: patate douce; en italià: patata americana, en espanyol hi ha múltiples opcions: batata, bataca, camote, moniato, patata de Màlaga i patata o papa dulce (tots d’ells d’origen americà, així com ho és el producte).

####