logotipo pajaro Serra Jordia
El blog d´un taller de pa
BLOG
BLOG
@@@@@@@@@@@@@@@
Serrajòrdia 18/02/2014
L’espelta (Triticum Spelta i Triticum Diccocum) és una varietat de blat que es cultiva des de fa mil·lennis. A Europa a l’Edat Mitjana el pa d’espelta era habitual entre les classes més benestants, a diferència de les classes més humils que consumien pa de sègol. No obstant, com que el seu cultiu és menys productiu que el del blat comú i la llavor està coberta d’una clofolla que cal separar a l’hora de moldre el gra, la producció de farina d’espelta quan va arribar l’era de la industrialització va disminuir progressivament.

Actualment, però, l’espelta torna a agafar protagonisme en els taulells dels forns, perquè les seves qualitat nutritives i digestives la fan molt atractiva a  aquelles persones que volen gaudir de productes cada vegada més saludables. El que abans era  un inconvenient en el processat de la farina, el fet d’haver de separar la clofolla del gra, ara és un avantatge perquè com que protegeix la llavor, afavoreix l’absència de pesticides i l’agricultura ecològica d’aquest cereal.

De les seves propietats nutritives en destaquen un elevat nombre de minerals en comparació amb el blat comú: sodi, potassi, calci, fòsfor, sofre, ferro, zinc, silici i magnesi. Pel que fa a les vitamines contés més varietat i millor qualitat de vitamines del grup B. A més a més, l’espelta conté els 8 aminoàcids essencials per l’organisme. Tot això fa que el pa d’espelta esdevingui un aliment amb propietats cardiovasculars, perquè no conté colesterol i afavoreix la circulació sanguínia, és més digerible perquè conté menys gluten que el blat comú i fibres de més qualitat. I com que té un alt contingut en triptòfan,  afavoreix el benestar físic i mental. Per tant, és un aliment molt ric i saludable, i molt apropiat per a totes aquelles persones que pateixin de transtorns digestius i cardiovasculars.

A Serrajòrdia elaborem pans amb espelta blanca i espelta integral i només treballem les masses amb els ferments que aporten les masses mares, sense afegir-hi llevat artificial, amb la qual cosa evitem el risc d’al·lèrgies que poden provocar els llevats. La massa mare i el fet de deixar els pans que fermentin naturalment, amb fermentacions llargues, dóna com a resultat pans molt gustosos, a part de saludables.

També elaborem pans d’espelta amb farines franceses biològiques de gran qualitat, molgudes a la pedra. Un tractament artesà de la farina que garanteix la conservació del germen, portador dels elements nutricionals del gra (vitamines, minerals i matèries grasses) i en conseqüència d’un sabor més preeminent , una coloració més daurada i una olor més intensa.

En l’elaboració del pa, tots els detalls hi tenen un paper rellevant. Per això cada una de les nostres varietats aporta propietats i sabors distintius perquè puguin adapatar-se als gustos i necessitats de tots els comensals.

####